A Sony véletlenül megosztotta a kasszasiker játékainak költségvetéseit

Link másolása
A Microsoft és az FTC közötti bírósági vita részeként közzétett, rosszul szerkesztett dokumentumok felfedték a PlayStation kasszasikerek költségvetéseit.

A Microsoft és az Activision ügyében igencsak érintett maga a Sony Interactive Entertainment is: ennek következtében kicsit betekintést nyerhettünk a PlayStation kasszasiker játékainak a költségvetésébe. A Microsoft és az FTC közötti bírósági vita részeként közzétett, hanyagul kezelt nyomtatványokon olvashatjuk a The Last of Us: Part II és a Horizon: Forbidden West játékokra költött összegeket. 

A szemfüles Tom Warren újságíró volt az, aki észrevette az eredetileg titkos adatokat és aki egy Twitter-posztban be is számolt a történtekről. A Horizon: Forbidden West elkészítése mintegy 212 millió dollárba került, és körülbelül 300 alkalmazott dolgozott rajta öt éven át. A The Last of Us: Part II elkészítése körülbelül 220 millió dollárba került, és körülbelül 200 ember dolgozott rajta több mint öt évig.

Az már eddig is ismert volt, hogy a modern AAA játékok elkészítése több, mint 100 millió dollárba kerül, de ez az első alkalom, hogy valódi adatok kerültek nyilvánosságra. És valószínűleg ezek a számok nem tartalmazzák a további költségeket, például a marketinget.

A rengeteg pénz nem ment kárba, a játékok valóban szuperül sikerültek! 

2.
2.
csete1
#1: 2009-ben 200 milla. Egy olyan játéknál, amiben van egy 5-6 órás kampány, meg kb 15 multi pálya. Tlou 2 kampány 18-20 óra ha sietsz, a modern grafikával sokkal több a meló, több részletet kell kidolgozni, nem beszélve a rengeteg szövegről, a színészek költségeiről, zeneszerző, írók, grafikusok, vágás, történet. Plusz gondolj bele a mai árakba, minden emelkedett 14 év alatt, fizetések, marketing, fenntartási díjak, stb.
Hidd el, abban a 220 miskában nincs benne a marketing költség.
1.
1.
Doomsayer
"Valószínűleg ezek a számok nem tartalmazzák a (...) marketinget."

Viszont azért nem elképzelhetetlen, hogy benne van a marketing is. Nem azt mondom, hogy biztos, de korábban pár játéknál részletezték ezeket és sokszor a teljes összeg nagyságához képest sokkolóan magas volt a marketing. A Mass Effect Andromeda esetén is 80 millió volt a költségvetés, de abból csak 40 millió volt a játék, a másik 40 a marketing.

Illetve a a Call of Duty Modern Warfare 2 (2009) a LA Times nevű lap szerint 40 és 50 millió között volt, amire elkészült és a marketinggel együtt egy laza 200 millió volt a bekerülési költség. Legyen az az 50 millió mai pénzben 60? 70? millió? Szóval én arra tippelek, hogy a Horizon2 és a TloU2 is fejenként 50-70 milla körül lehettek, a többi meg a sok show meg reklám.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...