Mobiljátékokban költött el egy pap 40 ezer dollárt az egyház pénzéből

  • Írta: aronsz
  • 2024. május 2.
  • Érdekesség
Link másolása
Már évekkel ezelőtt is problémát okozott a pap költése, aki saját bevallása szerint “nem a részletek embere”, ezért nem vette észre, hogy nem a megfelelő bankkártyát használja.

A The Philadelphia Inquirer alapján írta meg a Kotaku, hogy április 25-én Lawrence Kozak tiszteletest letartóztatták lopás és egyéb kapcsolódó bűncselekmények miatt. A 250 ezer dolláros óvadék kifizetése után az atya szabadlábon védekezhet.

Kozak 2019-ben kezdett el költeni az egyház által biztosított bankkártyáról különböző mobilos játékokban – egészen pontosan a Candy Crush, a Pokémon Go, a Mario Kart Tour és különböző szerencsejátékok valamint a Cash Frenzy van megnevezve – és egészen lenyűgöző 41 879 dolláros számlát halmozott fel.

2022-ben egyszer már kihallgatták az ügy miatt, akkor azt mondta, hogy mivel mind az egyház, mind a saját kártyája el van mentve a telefonjában (mivel előbbivel fizette a Microsoft Office valamint különböző streamingszolgáltatások díját), ezért előfordulhatott, hogy vásárlás előtt nem vette észre, hogy éppen melyik kártyát terheli. Állítása szerint “nem a részletek embere” ezért erre nem figyelt oda túlságosan. Szintén védekezésében szerepelt az is, hogy nem szerencsejátékkal kapcsolatos, hanem csak "haladást segítő" költései voltak.

A nyomozás során kiderült, hogy valóban véletlenről lehet szó, a fent felsorolt játékokhoz kapcsolódó költései egy négy éves időszak alatt ugyanis meghaladták a 210 ezer dollárt is. Szintén kiderült az is, hogy valamikor Kozak is rájöhetett arra, hogy hibázott, mivel előfordult olyan, hogy a saját bankszámlájáról 10 ezer dollárt töltött az egyház kártyájára.

Szintén problémás, hogy a játékon belüli költések mellett az unokájának vásárolt ajándékok is szerepeltek az egyház kártyájával végrehajtott tranzakciók listáján. A pap végül elismerte, hogy hibázott, ahogy azt is, hogy függőséget alakított ki ezekkel a játékokkal kapcsolatban.

Kozakot az egyház felfüggesztette utódja pedig arról számolt be, hogy kapott egy 8 ezer dollárról szóló csekket, amit “költségtérítés” címkével ellátva adott neki elődje. Kozak kifejezte abbéli szándékát, hogy minden centet visszafizessen az egyház részére.

1.
1.
crytek
Isten fizesse meg.... gondolta :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...