Lenovo Legion Go teszt

  • Írta: szlav
  • 2024. március 26.
Link másolása
Egyre nagyobb teret nyernek a kézben hordozható gamer számítógépek, és habár a külső hasonlóságuk vitathatatlan, a gyártók közel sem egy kaptafa szerint dolgoznak. A Legion Go egy sor praktikus meglepetéssel és a nyers teljesítményével is kitűnik a riválisai közül.

A handheld gaming mindig is sok játékos szíve csücske volt, az elmúlt egy-két évben pedig az igazán hardcore játékosok sem panaszkodhattak. A Nintendo Switch őrült sikerét nem kell ecsetelnünk, de egyre nagyobb szeletet hasítanak a tortából a kézi gamer PC-k is: a Steam Deck berobbanása után a ROG Ally, az MSI Claw és nem utolsó sorban a Legion Go is meggyőző alternatívaként csatlakoztak a felhozatalhoz. Mi közel egy hónapig nyúztuk a Lenovo gépét, a verdikt pedig egyértelmű: a tesztalanyunk egy igen erős kihívó, és bizony több szempontból alaposan le is iskolázza a konkurenciát.

 

Nem nagy túlzás azt állítani, hogy a handheld gaming PC-k, csakúgy, mint a játékkonzolok, egyetlen célra, egyetlen fő használati módra lettek kitalálva és kialakítva: a hardveroptimalizáció és a külső formadizájn is minden egyebet alávet a videojátékok élvezetének. A Lenovo némileg árnyalja ezt a filozófiát. Egyértelmű, hogy a Legion Go első és legfontosabb feladata az, hogy kézikonzolként nagyszerű élményt nyújtson (és ezt meg is teszi!), de némi használat után az is világossá válik, hogy a készülék tervezői gondosan ügyeltek arra, hogy kielégítsenek minden olyan hiányérzetet, amit egy ilyen gép maga után hagyhat. 

Rugalmasság, személyre szabhatóság, modularitás és erő - ha meg kéne nevezni őket, ez lenne a Legion Go négy fő alappillére. Hiszen amellett, hogy egyértelműen a vérbeli játékosokat célozza a termék, van annyira sokrétű, hogy más hétköznapi helyzetekben is remekül helyt álljon. Kiváló útitárs, ha játszani szeretnénk, kényelmesen személyre szabható médialejátszó a mindennapokra, de rendhagyó módon még akár a professzionális munkakörnyezetben is megtalálhatja a helyét. Az utóbbi nem véletlen, hiszen némileg lecsonkítva a Legion Go nem más, mint egy Windows 11-gyel telepített PC/tablet, amit a kialakításával és a fedél alatti felszereltségével a keményvonalas gamingre optimalizáltak.

Elég csak kézbe vennünk a bestiát, amely mellett a nagyobbacska vetélytársai is könnyen eltörpülnek. A Lenovo egy 8,8”-es, jókora IPS panellel küldte ki a gyártósorról a gépet, ami 2560x1600-as felbontásban, 144 Hz-es képfrissítéssel és 500 nites fényerővel iskolázza le még a komolyabb gamer monitorokat is. Ezekkel a méretekkel és a 854 grammos súlyával a kisebb gyerkőcök számára valószínűleg túl nagy ez a készülék, a kiváló súlyelosztásnak köszönhetően azonban felnőtt kézben így sem okozhatnak diszkomfortot a hosszabb gaming sessionök. Már csak azért sem, mert a mindennapi használatkor szinte garantált, hogy nem fogjuk állandóan ölben tartani a masinát. 

A Legion Go ugyanis a Nintendo Switch-hez hasonlóan leválasztható irányítókkal érkezik. Egy-egy gombnyomással lecsatlakoztathatjuk a kijelzőt közrefogó vezeték nélküli TrueStrike kontrollereket, a képernyő hátoldalán pedig kihajthatjuk annak a támasztékát. Ezzel pillanatok alatt kvázi asztali géppé alakítottuk a készülékünket - egy olyan számítógéppé, ami a Windows 11 rugalmasságának köszönhetően minden elképzelhető videojátékos- vagy munkafeladattal megbirkózik. Az sem véletlen, hogy a jobboldali vezérlőn egy touch pad és egy görgő is helyet kapott, de ha úgy tetszik, az egész irányítót átkonfigurálhatjuk egy működőképes egérré is.

A handheld gaming PC-k jelenlegi palettáján már önmagában a lecsatlakoztatható kontrollerek is kuriózumnak számítanak, a Lenovo azonban nem érte be ennyivel. A Legion Go tervezői ugyanis kiötlötték az úgynevezett FPS-módot, melynek lényege, hogy a precízen, egy pisztolymarkolathoz hasonló felállásban szórhassuk a fejeseket a lövöldözős játékokban. A készülékhez járó strapabíró hordtáskában ugyanis találunk egy korongszerű talpat is, melyre álló helyzetben ráilleszthetjük a Legion Go jobboldali irányítóját. Mivel a vezérlő alján egy optikai szenzor is helyet kapott, az aszimmetrikus kialakítása révén pedig a hátoldalán néhány extra billentyűt találunk, a végeredmény egy olyan vertikális egérkonfiguráció, amelyet a lent mellékelt képen is láthattok. 

Habár az ötlet jó és a rendeltetésszerűen FPS vagy TPS játékokhoz tervezett kivitelezést sem érheti túl sok panasz, be kell vallanom, inkább egy kreatív gimmick-ként éltem meg a Legion Go FPS-módját. A tesztelés során a DOOM Eternal pörgős arénáiban és a Control bizarr folyosói közt próbálgattam a szokatlanul festő, de mégis remekül kézre álló irányítót. A hardver mindkét játékot kiválóan futtatta (néhány grafikai opciót, köztük a ray tracinget persze el kellett engednem a 60 fps érdekében), az FPS-módban használt kontrollerek pedig jól tették a dolgukat, de mégis úgy éreztem, hogy túl jók ahhoz a készülék hall effectes thumbstickjei, hogy ne azokat használjuk célzáshoz is. Akinek pedig volt már a kezében hagyományos gamepad, annak jó eséllyel egyébként sem okozhat gondot a hüvelykujjas célzás. Ellenben webböngészéskor kifejezetten örültem annak, hogy az apró touch pad és az érintőképernyő mellett kéznél volt egy kvázi egér is - így csupán egy billentyűzetet kellett a Legion Go mellé csapnom ahhoz, hogy webböngészés, cikkírás közben is teljes legyen az asztali PC-s élmény.

Egy pillanatra sem lepett meg, hogy a Legion Go remek videojátékos platform lesz, de arra nem számítottam, hogy minden egyéb felhasználói folyamat is ennyire gyors és problémamentes lesz. Itt jön ismét a képbe az operációs rendszer fontossága, hiszen amíg egy sajátgyártású, célorientált OS remekül kiszolgál egy kizárólagosan játékra tervezett készüléket, a Windows 11 sokkal szélesebbre nyitja a lehetőségek tárházát. Természetesen a Lenovo saját játékos szoftvere, a Legion Space is helyet kapott a gépen, így a baloldali vezérlő erre dedikált gombjával egyetlen helyen megtalálhatjuk az összes játékunkat és az összes launchert, amire csak szükségünk lehet. 

Listába szedve vár minket a Steam, az Epic Games Store, az Xbox applikáció, a Ubisoft, a GOG, Rockstar és a Giants szoftvere, de mivel egy Windows számítógépről van szó, semmi nem állíthat meg minket abban, hogy letöltsük az olyan hiányzó launchereket is, mint az EA app vagy a Battle.net. Némileg a játékipar jelenlegi helyzetét minősíti, hogy a hardvergyártóknak külön applikációt kell készíteniük ahhoz, hogy egy kalap alá vegyék a milliónyi launchert, az azonban vitán felül áll, hogy az előfizetéses játékkönyvtárak és a felhős megoldások piszkosul kényelmessé teszik a játékok élvezetét. Talán az sem véletlen, hogy a Lenovo 3 hónap Xbox Game Pass előfizetést mellékel a készülék vásárlásakor. Ezek mellett pedig nem utolsó szempont, hogy a Legion Go kiváló eszköz lehet az emulátorok futtatására is. Azoknak sem kell tehát másfele fordulniuk, akiknek a retro gaming a szíve csücske, vagy csak nem szeretnének örökre elbúcsúzni a korábbi konzolgenerációk klasszikusaitól.

De természetesen a Legion Go elsődleges célja, hogy a legújabb hardverfaló modern játékokkal is megbirkózzon, ehhez pedig elég komoly felszereltség lapul a kristálytiszta IPS panel mögött. Alaposan végigzongoráztam az elmúlt évek slágerjátékait a készüléken, a kevésbé jól optimalizált Forza Motorsporttól kezdve, a Cyberpunk 2077-en és a Valoranton át, egészen a kenyérpirítón is elfutó Stardew Valley-ig. Az élmény hasonló volt: egy sem akadt köztük, amely igazán kifogott volna az AMD Ryzen Z1 Extreme processzorán és a vele integrált RDNA 3 architektúrás videokártyán vagy a 7500 Mhz-en pörgő 16 GB RAM-on. A tárhelyet 512 GB vagy 1 TB NVMe SSD biztosítja, amit további 2 TB-tal bővíthetünk, hála a készülék MicroSD foglalatának. Nyilván egyértelmű, hogy a 144 Hz-es képernyőből nem fogjuk kihozni a maximumot a legéhesebb játékokkal, de nem találtam olyan címet, amit a legrosszabb esetben 1080p-s felbontásra váltva és a grafikai beállításokat kissé visszanyesve ne tudtam volna vajsimán játszani - ez pedig egy handheld készüléknél hatalmas szó.

A grafikai- és teljesítményopciók gyors személyreszabásához egyébként egy extra funkciógombot is kapunk a jobboldali kontrolleren. Az így megjelenő menü amellett, hogy számos Windows-funkció gyorsbillentyűjét felsorakoztatja, rengeteg hardverbeállítást, személyre szabható teljesítményprofilt és egyéb mellékopciót tartogat. Itt szabhatjuk meg gombnyomásra, hogy milyen felbontáson és milyen képfrissítési rátával dolgozzon a kijelzőnk, megszabhatjuk a kontrollerek és a touch pad rezgésintenzitását, illetve RGB-opciókkal változtathatunk a thumbstickek alatt megjelenő világításon is.

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy ebben az extra menüben választhatjuk ki az éppen aktuális helyzetnek megfelelő teljesítményprofilt. A komolyabb játékok nyilvánvalóan megigénylik, hogy a teljes hardverkapacitás mellett maximális sebességgel pörögjenek a ventilátorok is, ám ilyenkor gyakran érdemesebb töltőre dugva játszani, hiszen amellett, hogy így kipréselhetünk a gépből egy kis extra kakaót, a teljes Performance mód és a hatalmas, 144 Hz-es kijelző bő két óra alatt könnyedén leszívja Legion Go nem túl aprócska, 49,2 wattórás akkumulátorát. Ellenben a kevésbé hardver-intenzív, régebbi vagy indie játékokhoz, a videólejátszáshoz vagy az irodai feladatokhoz bőven elég a kiegyensúlyozott vagy energiatakarékos profil, így pedig egész délutánokat kényelmesen eltölthetünk vezeték nélküli módban. Természetesen saját alternatív energia- és teljesítményprofilokat is létrehozhatunk, függetlenül a Windows hasonló beállításaitól.

Mielőtt a végszóra térnénk, egy pillanatra szeretnék visszakanyarodni a Legion Go hőelvezetéséhez, ugyanis nem tudom eléggé dicsérni a készülék ergonómiáját. Már akkor tudtam, hogy a Lenovo igazán ügyelt a mindennapi használat kényelmére, amikor megláttam, hogy a készülék tetején és alján is találni USB-C csatlakozókat, vagyis sosem lehet útban a töltéshez vagy külső hardvercsatlakozáshoz használt vezeték. Ez az odafigyelés azonban akkor mutatkozik meg igazán, amikor már órák óta játszunk, teljes diszkomfort nélkül. A Legion Go a legintenzívebb feladatok során sem túl hangos, a ventilátor zúgása sosem nyomja el a beépített hangszórók erejét, a készülék hőelvezetése pedig gondosan elirányítja a meleg levegőt az arcunk és a kezeink irányából. Ölben tartva természetesen némileg fel tud melegedni a gép, de ilyenkor jön képbe a kihajtható támaszték a leválasztható kontrollerekkel.

Habár évekig azt gondolhattuk, hogy a mobiltelefonok kisajátították és kinyírták a handheld játékot, a kézi gamer PC-k piacrobbantása egészen más értelemben hozta el a mennybemenetelt. A felhozatal egyelőre nem túl széles, köztük azonban mind az erejével, mind a felhasználóbarát kialakításával és egyedi ötleteivel kitűnik a Legion Go. Kissé talán meglepő, hogy az első ránézésre némileg brutalistának tűnő, ám hasznos meglepetésfunkciókat tartogató eszköz milyen remekül teljesít hagyományos számítógépként is, ám a kompromisszumokat nem tűrő belső felszereltség és a jól átgondolt külső kialakítás a hardcore játékosok számára teszi igazán kiváló útitárssá a Lenovo handheld készülékét.

15.
15.
delphijos
#10: Ugyan már. Közel se olyan brutálisan nagy ez a piac hogy ha az MS jönne egy géppel akkor mindenki rohanna venni. ( az asztali gép se megy úgy mint szeretnék ) Nem az átlagos casual játékosok vesznek ilyen gépet, és ezek többsége aki nagyon akart már rég vett Deck-et. Se a PS se a Box nem olyan mint a Switch , - ahol a fő selling point a töménytelen first party cim - hogyha kijönne belőle egy handheld verzió, mindenki a sarkát taposná érte.
14.
14.
delphijos
“Habár évekig azt gondolhattuk, hogy a mobiltelefonok kisajátították és kinyírták a handheld játékot, a kézi gamer PC-k piacrobbantása egészen más értelemben hozta el a mennybemenetelt”

Ezt azért kicsit túlzásnak érzem. Ezeknek a piaci részesedése még a sarkon sincs a mobilos játékpiachoz képest. Ezek nagyon nem a casual játékosok mindennapos cuccai.
13.
13.
crytek
#12: Sajnos a MS meg a jó ár az nagyon távoli fogalom. Ott vannak a surface gépek nagyon drágák ahhoz képest mit tudnak..gondolom egy ilyen mindenre is jó kézi konzol legdrágább lenne mind közül..pedig itt aztán egy jó árral valóban piacot lehetne nyerni
De először várjuk ki valóban beszáll-e ebbe a piacba a ms ...
12.
12.
Grabowsky30+
#10: Hát ha ők be akarnak szállni ebbe a kézi konzolos iparba (volt erről cikk), és nem streaming gaminget szeretnének akkor valami ilyesmit kéne csinálniuk. Ha az MS legalább ebben a szegmensben nagyot akarna gurítani, mindene megvan hozzá simán lenyomhatna mindenkit egy ultimate kézi konzollal!! Amit jó áron adna és nem a számok bűvöletében születne, hanem a felhasználói élményre koncentrálva! Az lehetne egy nyerő dolog, és ők meg tudnának csinálni egy erre kihegyezett windows-t is! Szerintem itt lenne keresnivalójuk bőven!
11.
11.
Grabowsky30+
#9: Aztán azzal bizonygatják, hogy milyen jó gyors a telójuk, hogy ki be lépnek a menübe és görgetik le fel a képernyőt! :D Én meg röhögök magamba, hogy ezért érdemes volt kiadni egy fél millát! :D
10.
10.
crytek
Én a MS helyébe ledobnám az atomot a piacra. Kifejlesztenék egy hidrid kézi gépet ami alapból boxos játékokat futtat viszont lenne egy pc-s modja is amin meg menne a steam, epic , gog stb windows alapokon...
Mekkora rajság tutiság lenne... hopp mi volt ez a csobbanás? Ja semmi csak beleért a bilibe a kezem :)


#9: Ez mindennel így van egyébként.. facebookon mindig arcbajön mindenféle baromság..ott is ilyen videok vannak hogy noname random emberektől kb 1x-max 25 évesek lehetnek hogy mennyibe kerül a rajtuk lévő ruha (cipő, nadrág , pulcsi kabát. azt ilyen 300 ezres meg ilyen cuccokba tolják de ugy néznek ki mint valami csövesek..mert egymás között tudnak rajkodni, ahogy a mobilokkal is (meg minden mással is) hogy ha nincs meg neked a legújabb szifon már egy senki vagy..
Én köszönöm szépen nagyon jól elvagyok a banggodról rendelt 39 ezer ft-os POCO M3-ammal 95%-ban netezek rajta az 5% meg a hívások és ennyi.
9.
9.
Yanez
#3: Nekem valamiért az okostelók ugrottak be. Rengeteg ember veszi meg az $1000-os telót, aztán max neteznek, chatelnek és telefonálnak, néha pedig videót is néznek rajta, vagy valami színcserélgetős játékot tolnak. Ezt egy $250-os telóval is ugyanúgy meglehet oldani. No de ott legalább rálehet fogni a divatra, ha ez változat valamit a hülyeségen.
8.
8.
Doomsayer
Valóban így látom én is és teljesen egyetértek a 3-assal. Az ilyen hsz-eken látszik, hogy ki látott már és használt ilyet egyáltalán valaha. A képernyő felbontása majdnem a legkevésbé fontos, ahogy a méretből kiindulva kábé nem lát az ember különbséget a min-max graf, valamint a 720p és az 1440p között, nemhogy még 1600p és 144Hz... Persze a 144Hz-et látod a 60-hoz képest, meg minden, de azért a gépnek olyan a súlya, mint a 6-os ásványvíznek és 720p@40 fps mellett is két óra alatt lemerül... A Deck-re, ami 4-6 óra játékot bír beszólnak sokan, hogy már vettek volna 3-at is, csak nekik kevés ez az idő, de ezeknél a riválisoknál meg a reklámozott feature-ökkel 5 fps-el menne 29 percet egy játék lemerülés előtt, amúgy meg 2 óra alatt elhervad a cucc.

Egyébként félreértés ne essék, nagyon is jó az Ally, meg a Legion és az MSI motyesz is, de figyelj, miért nem tesznek rögtön beléjük 8K HDR VRR 120Hz kijelzőt? Egy RTX 4060-as laptopban, amiben i7 van, a proci 45W és a grafika max 140W - így számoljuk már ki, hogy mennyit tud húzni - és ez rendesen és határozottan FHD 1080p játékra van kitalálva (és reklámozva is) úgy, hogy akksiról nem lehet vele kábé játszani percekig sem. Persze, elmegy a Baldur's 1440p-ben is 60+ fps-sel, nem arról van szó... De a kézi gépeken még ez is csak egy nedves álom még 720p-ben is, miközben a játék úgy néz ki. Ezért érdemes látni, hogy ezeknél a kézi motyóknál tényleg csak a számháborúk mennek és a nem hozzáértők megtévesztésén kívül nincs azoknak az alkatrészeknek ott sok értelme.

A Windows vs Linux dologról meg ahogy a cikknek is igaza van, ugyan úgy a 3-asnak is igaza van. A Win nem jó mobil gépes játékra és több sebből vérzik az elképzelés, amit lusta vagyok leírni. Ehhez képest a Steam Deck rendszere egy durva jó, kvázi konzolos élmény, egyszerűség, áramvonalasság és zökkenőmentesség egy masszív háttérrel. A gondok akkor jönnek (csőstől), ha nem csak kézi játékra akarjuk használni a gépet, hanem a facebook pörgetésen, youtube és spotify nézésen/hallgatáson túl bármire, amire egy gép való. Így ezen a ponton nagyon meg kell gondolni, hogy melyiket választjuk, mert nem csupa olcsóság egyik ilyen sem.
6.
6.
Ganzer
#3: És itt a lényeg. De ezt egy csomó ember nem érti meg, csak a számokat látja.
5.
5.
silkgoat
#3: +1 , a nyers ero lofaszt sem er, a user experience a fontosabb
4.
4.
silkgoat
ott be is fosott a dolog hogy a sikhulye win11 ment ra ami kethavonta majd egy frissites miatt elfikkan. A plusz 50K arat (csak a win licencert) meg minek is fizetne ki az ember erte :D
3.
3.
Grabowsky30+
#2: Az a helyzet, hogy amit a többi konkurens csinál csak egy számháború és semmi értelme. 1600p-s felbontás 144hz egy ilyen kis kézi cuccnál ahol a felbontást és a képfrissítést a harmadik nap fogod levenni max 1080p 60hz-re, (én 40hz-re szoktam a steam decket) ha szeretnél fél óránál tovább játszani! Az az igazság, hogy a steam deck pont ráérzett arra, hogy mi az az egyensúly ami fölé nem érdemes menni, mert aksival úgy sem bírja a gép! Ezen kívül, a valve probált software-ből is valamit kihozni és nem csak feldobott egy windows-t. Legion és az Ally is egy sokkal erősebb gép, de felhasználói élményben és használhatóságban nem konkurensei a steam decknek az egy komplett csomag!
2.
2.
Extol
Hát igen, ezt a piacot a Valve nem tudta 100%-ban leuralni, de nem kell őket félteni szerintem.
1.
1.
Zuzmo
A legtöbb helyen 370 000 Ft, ha valakit érdekelne az ára.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...