HWSW: Csökkenti a kalózkodást a Spotify

  • Írta: fojesz
  • 2015. november 2.
  • Hír
Link másolása
Meglepő helyről érkezik segítség a kalózkodás ellen: egy friss kutatás szerint a Spotify eddig az egyik legjobb ellenszere az illegálisan letöltött zenének, a felhasználók szívesen fizetnek a kényelemért és a jó minőségért.

Az Európai Bizottság háttérintézményeként működő Joint Research Center friss kutatása a digitális értékesítés és a torrent-alapú kalózkodás szintjét vizsgálta 2012-2013 folyamán, mintegy 8000 előadó esetében, heti bontásban. Az adatokat ezt követően összevetették a Spotify saját adataival, ebből két következtetést sikerült levonni. A TorrentFreak bejegyzése ezt így foglalja össze: "Az adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a Spotify egyértelműen kiszorítja a kalózkodást. Minden 47 streamelés eggyel csökkenti az illegális letöltések számát."


A másik megállapításnak a zeneipar várhatóan nem örvend majd ennyire, a Spotify (és a zenestreaming) ugyanis nem csak a kalózkodást, hanem a zene beszerzésének más legális formáit is kiszorítja, az adatok alapján egyértelműen csökkent a digitális eladások bevétele. "A kutatók szerint 137 Spotify-stream eggyel csökkentette az egyes dalok digitális eladásait. A streamenkénti bevételt figyelembe véve a hatás a kiadók szempontjából viszonylag semleges." Az eladásokból kieső bevételt tehát a Spotify által kifizetett jogdíj nagyjából ellensúlyozni tudja, így a kannibalizációval nem jár rosszul a zeneipar - állapítja meg a kutatás.

Az előadók már nincsenek ennyire kibékülve a szolgáltatással - további részletek a HWSW-n!

8.
8.
SLi
#5: ezerszer kényelmesebb szerintem
7.
7.
Raam989
Igazi sudribunko magyar szokas, hogy semmiert sem fizet az ember. En nem sajnalom a spotira azt a havi 1500ft-ot es teljes mertekben elegedett vagyok vele, mashonnan nem is szerzek be zenet.
5.
5.
Neo1989
Nem tom pontosan mi ez de nem is érdekel. Am meg már letölteni sem kell,minden fent van a YT-n. :)
3.
3.
simon 555
PC-n tényleg jó a web player, egy adblock és ingyen reklámmentesen mehet minden.
2.
2.
RangerFox
Még jó hogy a Spotify premiumot is le lehet torrentezni, apróbb megkötésekkel (nincs offline mód) teljesen jól használható, és még minig nem fizettél semmit
1.
1.
Jo a Spotify, meg az ingyenessel is el lehet lenni siman, neha resevil 2 ala beizzitom a raid mode-hoz ps4-en, pc viazont inkabb a di.fm-et tolom :-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...