HWSW: Tényleg az okostelefon az új PC - itt a Snapdragon 8 Elite

  • Írta: szlav
  • 2 órája
  • Hardver
Link másolása
Egyre jobban kezd elmosódni az okostelefonok és a PC-k közti korábban meglehetősen élesnek tűnő határvonal, legalábbis a számítási teljesítményt és az architektúrát illetően. A folyamat legújabb állomása a Qualcomm vadonatúj csúcs-rendszerprocesszorának megjelenése lehet - írja a HWSW.

A Qualcomm néhány évvel ezelőtt átcsábított magához egy maroknyi mérnököt az Apple-től, akik a cupertinói cég ARM-alapú processzorain dolgoztak korábban, azzal a céllal, hogy készítsék el a vállalat első, ütőképes notebook-processzorait. A munka gyümölcsét jelentő Oryon-magos Snapdragon X Elite chipek idén megjelentek az első PC-kbe, rövidesen pedig az okostelefonokba is bekerülhetnek.

A San Diego-i gyártó hétfőn bejelentette a Snapdragon 8 Elite mobilprocesszorait, melyek lényegében a Snapdragon X Elite okostelefonokba szánt változatai. A chip a következő évben a különböző készülékgyártók - köztük a Samsung, a Xiaomi vagy éppen Asus csúcskategóriás okostelefonjaiban tűnhet majd fel a következő hetekben.

A Snapdragon 8 Elite-be kerülő Oryon-magok ugyanakkor nem egy az egyben a laptop chipekből lettek átemelve. A Qualcomm szerint ezek már második generációs magok, melyek a korábbi megoldásoknál használt Kryo processzormagokat váltják a rendszerchipekben.

A gyártó szerint az új, nyolcmagos rendszerprocesszor a közvetlen elődhöz, a Snapdragon 8 Gen 3-hez képest 45%-kal gyorsabb egy- és többmagos teljesítményt nyújt a népszerű Geekbench benchmark-programban, miközben csaknem ugyanennyivel kevesebbet fogyaszt.

Természetesen az AI számítási feladatok is komoly hangsúlyt kapnak az új processzorokban. További részletek a HWSW-n.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...