Évről évre csökken a használt játékok piaca

  • Írta: Shifty
  • 2019. április 2.
  • Biznisz
Link másolása
Az Ukie friss felmérése szerint az Egyesült Királyságban évről évre csökken a használt játékok piaca. Egyetlen év alatt több mint harminc százalékot esett a szegmens forgalma.

Az Ukie friss felmérése szerint két évvel ezelőtt közel 98,2 millió font bevételt termelt a használt játékok piaca az Egyesült Királyságban, azonban tavaly már csak 67,9 millió fontot harácsoltak össze az ilyen értékesítéssel foglalkozó áruházak. Ez közel 31 százalékos csökkenés, ami többek között olyan nagy brit láncokat érint érzékenyen, mint például a GAME.

A hirtelen jött zuhanás egyik oka lehet, hogy az évek során egyre nagyobb teret nyer magának a digitális értékesítés. Ez látszik is az online értékesített játékokból származó bevételen, az ugyanis közel 2,01 milliárd fontot tesz ki. A használt játékok piacának persze az sem tesz jót, hogy egyre több játék működik szolgáltatásszerűen, vagyis alapvetően arra hajtanak a készítők, hogy heteket, hónapokat vagy akár éveket is a játékukkal játszva töltsünk el.

Közben pedig ott vannak az olyan előfizetéses szolgáltatások, mint az Xbox Game Pass, a PlayStation Now vagy az Origin Access, ahol adott fix, havi összegért cserébe adott kínálatból választva korlátlanul játszhatunk.

33.
33.
godach
#32: Nekem van boxom és egyáltalán nem bántam meg a még vételét.
Volt egy akció, 576ban amikor 52 ezerért vettem 2 Elite gépet, 2headsettel, 2 kontroller el, és négy darab játékkal. 2db BF4, Dark Souls 1 és valami Sherlock játék volt. Ennyi pénzért, gondoltam a másik jó lesz pluszba.

Na, hívott az ismerősöm, hogy 5ezerért tud nekem intézni egy kinectet, én meg rögtön rábólintottam a hiperaktív gyerekeim miatt. Eddig akk egy 360 elite+kinect 31 ezrembe van.

Aztán, szerencsés voltam. Nézegettem a kontrollereket mert a ds3-at megrágta az idő, az x360 vezetékes pedig ravaszhibás lett, amik a PC-hez voltak. One kontroller mellett döntöttem, ami akkor 16ezer volt. De hívtak a telekomtól.

Xbox ONE S gépcsomag + AC Origin, 69.999. Mondom, köszönöm szépen, nem tervezek Onet venni.
Ekkor a hölgyike felvilágosítást, hogy mivel sok előfizetésem van náluk (tv, int, vezetékes tél, 2 mobil) van nekem 50e Ft készülék kedvezmény, így 19.990-ért az enyém lehet. Elmondtam a kontrollert, eladtam az egyik 360-at és rögtön pluszba lettem. Életem, legjobb döntése volt és most gondolkozok lecserélni egy Xox-re csak várom az ez évi bejelentéseket, hátha lesz valami.

Nekem PC mellé is jó. Bár a gépen minden van szinte, ami xo-ra, az ea access és gamepass miatt nagyon sokat pörög az Xo. Hol ezzel van kedvem, hol meg azzal. 250 játék, lefedi az igényeim.
Am, tényleg pörgeted a switchet?
32.
32.
Ooorky
#31: Engem egyetlen exkluzív játék se érdekel ps-en, egyszerűen pc mellé 0 értelme van xbox-nak (úgyis cloud-ban fogom tolniba forzát switch-en :-) ).
30.
30.
Thor Vath
Amikor Londonban éltem én is simán leadogattam a használt játékaimat egy-egy ilyen boltban - nem volt vészes, két-három régiért már bejött egy új ára (mondjuk attól függ, mennyire volt régi), nincs mindenkinek kedve az ebay-es macerához. A használt polcokon meg öröm volt böngészni, mert vagy igazi ritkaságokat lehetett találni, vagy akár hazamehettél egy stóc 2-3 Fontos játékkal.
Semmivel sem másabb ez, mint a használt autó, vagy az antikvárium. A régi könyvekért sem fizetsz jogdíjat még egyszer a kiadónak. Eladták, volt bevétel, örültek neki, majd egy másik új könyvet eladnak megint - senkinek nem jutott eszébe, hogy ugyanazért a fizikai példányért amit már egyszer eladtak, még egyszer pénzt akarjanak, amikor továbbadják. Micsoda marhaság. Elhiszem, hogy szeretnék, ki ne szeretné az ingyen lóvét, de hát nem, nem :)
Ezt a nonszensz kívánságot nem tudták kierőszakolni a használt játékoknál sem, hát megölték.
Ha belegondolunk, a letöltéses értékesítésnek legalább negyed annyiba kéne kerülni, mint a fizikainak, (nincs gyártás, szállítás, raktározás, munkabér stb) és lezuhant az ár? Nem. A költségmegtakarítást egy-az-egyben zsebrerakták. Amihez nyilván minden joguk megvan, de ne sajnálgassuk már őket (és ez a lé a fejlesztőkhöz sem nagyon jut el, oda is csak csepegtetnek, viszi az egészet a kiadó)
29.
29.
Mondi21
#27: Exkluzív? :) megyek is haza aztán adom el a picsába...
28.
28.
Ooorky
27.
27.
frankdelgado
#26: Ne zavard már össze őket. Szépen megtanulták a leckét a Sony agymosó táborában. Az xbox bukás. És most jön az h mi nincs rá, na mi nincs? :)
22.
22.
frankdelgado
Én elfogadom, ha ez nektek bukás, de sajnálom, nem tudok egysejtűként gondolkodni.
12.
12.
Skywalker
#8: Erdekes! En ha vegig tolok valamit es kimaxolom es tudom hogy soha tobbet nem fogom elovenni akkor eladom, es az arabolt tudok vennit masikat.

"mint valaki használt játékát)" Ez nem olyan mint egy auto, igazabol nincs is olyan hogy hasznalt szoftver, az hogy nincs folia a dobozon kit erdekel...
9.
9.
gorbesz
Ebben az orszagban van piaca. Árerzekenyek vagyunk. Nem vagyok benne biztos hogy sokaig lesz fizikai lemez már :/
8.
8.
DarkLord
Én, mint nagyon aktív vásárló eddigi játékos életem folyamán egy azaz egy darab játéktól váltam meg a bő 25 év alatt, amit megvettem. Tehát, ha én megveszek valamit azt nem adom tovább. Indok? Mert hugyért fosért nem adnám oda semmikép meg nem azért vettem anno, mert elakarom adni, majd a jövőben. Meg, milyen jó, hogy ott a gyűjteményben stb. Szóval belőlem, mint tovább adó nem igen élne meg senki viszont, mint vásárló sem nagyon szívesen veszek használt játékot. (bár vettem többet és negatív tapasztalatom nem volt még is inkább adok 1500 ft-tal többet érte és megveszem az üzletben, mint valaki használt játékát).

És mi volt az az egyetlenegy játék, amit tovább adtam? Régen említettem már itt a nyertesek között egy izbét sorsolok ki :D (BF1 volt, hogy ne legyen nagyon off a találgatásokkal).
5.
5.
Ooorky
#4: Jahh, boltban adnak érte töredék árat, facebook-on meg 1:1-ben cserélem másik játékra...
Inkább USA-ra jellemző ez használt játék beszámítás, de ott sokan vissza is élnek vele, rengeteg beszámoló van youtube-on.
4.
4.
crytek
Kép alapján ez a boltokban történőt jelenti az userek meg egyre jobban nyomják egymás között...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...