A Microsoft megígérte, hogy a Nintendo platformjain is elérhetővé teszi a Call of Dutyt

  • Írta: fojesz
  • 2022. december 7.
  • Biznisz
Link másolása
A redmondiak begyújtották a rakétákat, Kiotóban pedig készséggel asszisztáltak ehhez: a két cég megállapodott, hogy az Activision felvásárlását követő tíz évben a Nintendo platformjain is elérhető lesz a Call of Duty.

A Microsoftnál most mindenki azon van, hogy meggyőzze a versenyhatóságokat: igenis jó helyen lesz náluk az Activision Blizzard, és nem kell attól tartaniuk, hogy a piaci verseny rovására megy a 69 milliárd dolláros felvásárlás.

Ennek jegyében osztotta meg az Xbox első számú embere, Phil Spencer a nagy hírt: a Microsoft megállapodott a Nintendóval, hogy az Activision Blizzard felvásárlását követő tíz évben a Nintendo platformjain is elérhetővé teszik a Call of Duty-sorozatot, később pedig azt is hozzátette a bejelentéshez, hogy a Steam mellett is kitartanának.

Mindez akár egy örömteli hír is lehetne a Nintendo-hívőknek, hiszen a Call of Duty utoljára 2013-ban, a Ghosts mozgásérzékeléssel is irányítható Wii U-verziójával jelentkezett be a kiotóiak háza tájáról, de a nap végén azért érdemes látni, hogy ez nem más, mint nettó nyomásgyakorlás a Microsoft részéről, amihez most a japán cég is asszisztált egy kicsit.

Az Activision Blizzard felvásárlása kapcsán ugyanis épp a Call of Duty "függetlensége" az egyik legnagyobb kérdőjel, különösen a Microsoft legfontosabb riválisa, a Sony hangoztatja előszeretettel, hogy a Call of Duty esetleges elveszítése veszteséget okoz majd a PlayStation-biznisznek.

A fenti bejelentés afféle fricskának is tekinthető a Microsofttól: korábban már lehetett róla hallani, a minap azonban Brad Smith elnök is megerősítette a Wall Street Journalnak, hogy hasonló, tíz évre szóló ajánlatot tettek a Sonynak, és hogy ezt a vállalást - szintén a pletykáknak megfelelően - hajlandóak megígérni az EU, az USA és az Egyesült Királyság versenyhatóságainak is.

Visszatérve a mostani bejelentéshez: Spencer azt még nem árulta el, hogy mikor futhat be a következő nintendós Call of Duty, de a The Washington Postnak azért utalt rá, hogy erre még várni kell. Az Activision-üzlet csak jövő nyáron zárulhat le (jó esetben), ezt követően tudják elkezdeni a fejlesztést, a tervük pedig az, hogy az egyik epizód esetében már párhuzamosan rajtoltatják a Nintendo-verziót a többi változattal.

Spencer egyébként szintén itt mondta el, hogy nem aggódik a Switch teljesítménye miatt, hiszen a Minecraft fejlesztéséhez hasonlóan fognak eljárni, és kifejezetten a Nintendo konzoljához igazítják majd a játékot.

9.
9.
Hunszi
#5: Alapvetően azért éri meg nekik kifizetni ennyi pénzt, mert az XBOX brand a MS egy nagyon kicsi része, szóval ha a nagy egészet nézed az MS-nek nem akkora probléma, hogy a kismillió részlege közül egyik most picit negatívba megy (lásd a veszteséggel futtatott Game Pass) azért hogy 10 év múlva akár masszívan piacvezető lehessen.

Én amit leszűrök az XBOX divizió tevékenységéből nekem egyértelműen az jön le, hogy a jelen profitját egész egyszerűen beáldozzák a hosszútávú növekedésért. Lehet veszteséges a Game Pass, de annyi új embert behúztak ezzel az ökoszisztémájukba, hogy csak, és mind jól tudjuk, hogy akit már egyszer megfogtak, az soha nem fog végérvényesen kiszállni.

Teljesen jó példa a saját esetem. Mindig is PS tulaj voltam, soha nem volt XBOX-om, de a Series S és a Game Pass olyan value for money kombó volt, hogy ameddig vártam a PS5-re, addig egész egyszerűen nem tudtam kihagyni (talán, ha nem lett volna ekkora ellátási gond a Sonynál, akkor nem léptem volna meg). Időközben megjött a PS5, de valószínűleg megmaradok mindkét oldalon, ha X-et nem is veszek a PS5 mellé, de a S-et még mindig aktívan használom.

Bármilyen oldalról közelítjük meg, az MS azért elég jó húzásokat tett az elmúlt 2 évben, szóval ha lassan is, de szépen lassan édesgeti magához az embereket.
8.
8.
crytek
#7: A MS szerintem már azt is tudja hogy melyik évben melyik hónapban fog ez már bőven megérőssé válni.A lényeg a kezükben lesz egy fixen milliárdokat termelő cég.. Meg a Ms-ot szerintem pont nem izgatná ha nem megy a game pass de cserébe a mobilon sokszorosa ömlik be mint konzolon meg pc-n együttesen.
De kár erről beszélni ,mert lehet nem is engedélyezik a felvásárlást.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ha lemegy a deal akkor amint ez a 69 milliárd visszajött a MS világgá fogja kürtölni hogy már nyereséges is lett a dolog és visszajött minden költség..

7.
7.
zoli12i
#6: Nagyon tetszik a gazdasági levezetésed, de te csak a bevételekről beszélsz. Ebből mindig vond le kiadás/költséget egy több ezer fejlesztőt foglalkoztató giga vállalatnál. És nem minden cod termel 2 milliárdot, ráadásul már évente sem fognak megjelenni. A mobilos piac meg nem tornázza fel a haldokló GP-t, bár külön jó pénzt hozz ettől függetlenül.

Legalább 8-10+ sikeres év kéne, hogy ez a felvásárlás vissza hozza az árát + az MS-től nem ez telibeszarom hozzáállás.
6.
6.
crytek
#5: "Az teljes anyagi veszteség és önkiherélés lenne. Maximum a régi részek fognak bekerülni" Totálisan nem.

Aki imádja a Codot és akár több ezer órát is belerak egy részbe az ha a ps elhullik vesz egy boxot hogy tolja a kedvencét + megveszi rá a játékot ugyanúgy full áron mert jobban megéri mint a gp havidíja hosszútávon.

LOL hol éri meg? Most jött ki az új cod azt lassan 2 milliárdot termelt 1 db cím EGY DARAB. Akkor még ott lesz a mobilos részleg ahol a debilek 30 családi ház árát beleverik a fosokba, ott a többi game mert nem csak a Cod létezik stb. Éves szinten millárdok ömlenek majd és 5-10 év alatt BŐVEN meg is térülne és akkor lehet nagyon túloztam.
Bődületes pénzt minden cég csakis a bődületes bevételek miatt invesztálnak bármibe.
5.
5.
zoli12i
#1: Ellenkezőleg. Az Unióban és Angliában nagyon megállt ez a felvásárlás dolog.

Hogy a COD bekerüljön GP-be és, hogy ex legyen az totálisan kizárt. Az teljes anyagi veszteség és önkiherélés lenne. Maximum a régi részek fognak bekerülni.
A "cicaharc" alatt derültek ki infók, mint anno az Apple vs. Epic fiaskónál. Például az, hogy a legtöbb COD PS konzolon megy el, boxra fele annyian sem veszik.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy totál csőd eddig a Game Pass. Brutál mínuszos az egész.(ki gondolta volna?) Eddig 25 millió előfizetője van és már nem akar nőni az előfizetők száma. Körülbelül dupla ennyi előfizetőre lenne szükségük, hogy nyereséget is lássanak. És erre jön még, hogy a jövőben emelni fogják a GP és a gépeik árát is.

Nem tudom, hol éri meg most kibaszni 70 milliárd dollárt az MS-nek...
4.
4.
Doomsayer
Mai COD-ok azon a hardveren.
Aztán erről jut eszembe a Super Nintendo Switch 4K DLSS pletyka, ami nyáron szűnt meg, amikor kijött a Switch OLED. Ahogy a Nintendo elmagyarázta, hogy hiába van a neten nyilvánosan az nvidia sztori a DLSS-ről és 4K-ról, ááááá ők ugyan nem gondoltak next gen Switch-re, hanem ez az OLED. De hát a Nintendo eddig is talán majdnem minden évben jött új hardverrel, nem igaz? Az alábbi KÉT DARAB gép is mutatja:
Nintendo DS
Nintendo DS Lite
Nintendo DSi
Nintendo DSi XL
Nintendo 3DS
Nintendo 3DS XL
New Nintendo 3DS
New Nintendo 3DS XL
Nintendo 2DS
New Nintendo 2DS XL
Nintendo Switch
Nintendo Switch Lite
Nintendo Switch OLED

Szóval szerintem nem a 4K Switch volt a kamu, hanem előtte gyorsan jött még az OLED is és eszükben nem volt szólni, nehogy azt mondja az ember, hogy megvárom az újat. Szóval csak emiatt, meg az új Pokémon és Bayonetta játékok "tulajdonságai" miatt, szerintem tuti jön a Super Switch. (Csak nehogy az legyen, hogy először SNS, utána meg SNS OLED...)

Azt azon lehet elmegy majd a COD is. Vagy nem. De nem hiszem, hogy a Phil Spencer erre a Switch hardverre gondolta volna a következő több év COD-jait, annyi fogalma biztos van már dolgokról.
3.
3.
negyven2
#1: Sokan kicsit félreértelmezik ezt a "10 évig lesz elérhető" dolgot. Ugyanis a történet nem arról szól 1-3-10 évig lesz csak elérhetőek ezek a címek a felvársál után, hanem hogy írásba foglaljak azon elkötelezettségüket, hogy ennyi ideig biztosan támogatni fogják a multiplatform megjelenést. De ugye az MS már e kezdetektől fogva úgy ált az egész ABK felvásárláshoz, hogy a vezető címeik (CoD/Diablo/OW/etc.) biztosan maradnak multi címek, hiszen ezek csak így érik meg nekik (volt kimutatás, hogy ezen címekből számozó bevételének csak harmada-negyede jön Xbox platformról, de még a PC+Xbox is kevesebb mint a fele)!

Vagyis az MS-nek sose érné meg ex. címmé tenni ezeket a sorozattokat (ahogy a Minecraft és spin-off címei is jönnek mindere).

Ez a kijelentés lényegében csak azért jött létre ebben a formában, hogy megnyugtassa a vizsgálódó szerveket, mert azért ez minden idők egyik legnagyobb felvásárlása lesz.
De, mint írtam a Minecraft esetén semmi "elkötelezettségi szerződés" nincs... ahogy a Bungie-nak a Destiny és a jövőben megjelenő címei esetén is csak szóban ígérte meg a Sony (és a Bungie), hogy marad a cím multiplatform.

Tehát egy ilyen szerződés nélkül is jött volna a jövőben, a Nintendo konzoljaira is ABK címek (hiszen ezt is elmondták az elején, hogy szeretnék ide is elhozni), és maradt volna PS-en is!

És itt jön be egy olyan dolog (teória), ami valószínűleg nem fog megtörténni! De ha mondjuk esetleg pl. 6-7 múlva a CoD eladások 2-3% jönne csak PS-ről, akkor az MS-nek még 3-4 évig támogatni kell azt a platformot, ami egy ilyen esetben már masszívan veszteséges lenne számukra. Szerződés nélkül egy ilyen esetben simán megszüntetnék.
És megiont leírom, ez csak elrugaszkodott eszmefuttatás csak!

Amúgy a Sony nem ment bele ebbe a 10 éves dologba se! Pedig nem egy "CoD killer-t" szeretnének összehozni (ami PS/PC lenne). Ehhez pedig nem egy csapatott vettek meg (és ezek megvétele még a ABK felvásárlás elött elkezdődött).
2.
2.
Animejetix
#1: Megmondták hogy azt már nem éri meg! Így érthetően a logikus utat válasszák, ergo az Apple útjára térnek: árat emelnek ameddig csak lehet, marketingre költik a bevételük jó részét így divatot és trendet hoznak létre. Ez félúton már meg is valósult. Codot meg mindig is ki fogják sírni hisz az a legnépszerűbb PS exklúzív címük. Az hogy a gamepassban ugyanaz a cím ingyenes lesz? Az kit izgat? A varázsszó "Playstation"! És más nem is számít, csak azon legyen meg nekem. Ez a jól bevált út!
1.
1.
Hunszi
Csak idő kérdése és végbemegy a felvásárlás, kitud harcolni pár extra évet a Sony, de megakadályozni esélyük nincs. Miközben megy a cicaharc a COD-ért, addig szépen csendben az MS az új címeket exklúzivvá teszi (lásd Starfield és az új Elder Scroll), aztán amint lejárt a 10 év a COD szépen bekerül a Game Passbe (ha előbb nem). Nem nagyon takargatja ezt az MS sem, kijelentették, hogy 10 éves szerződés oké, de olyant nem írnak alá, hogy örökre multiplatform cím lesz.

Ha Sonynak van egy kis esze, akkor már holnaptól elkezdenek dolgozni a saját exklúziv lövöldéjükön, így mire a szerződés lejár, addigra ki tudnak jönni a játékkal.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...